17.6.2014

VAATTEIDEN HUOLTO-OPAS

Minulle on aina ollut tärkeää, että vaatteet ovat hyvälaatuisia, ja kestävät hyvin kulutusta. Minulla jopa lempivaatteiden yhtenä suurimpana kriteerinä on, että kyseinen vaate kestää pitkään. Ja paremminhan vaatteet kestävät, jos niitä huoltaa oikein. Niinpä kokosin tähän postaukseen vinkkejä vaatteiden pesusta ja huollosta.



Tutki vaatteiden pesulaput tarkasti jo vaatetta ostaessa. Jos kyseessä on vaate, joka vaatii paljon pesua, kuten t-paita, ja pesulapussa lukee vain kemiallinen pesu, vaatteen huollosta tulee melko haastavaa. Kemiallinen pesu tarkoittaa nimittäin pesulaan viemistä, ja usein käytettävissä perusvaatteissa se ei ole järkevää.
Samalla kannattaa tutkia vaatteen materiaalit. Luonnonmateriaalit, kuten puuvilla, villa sekä pellava kestävät yleensä hyvin kulutusta. Jotkin keinokuidut, kuten viskoosi, kestävät myös hyvin, mutta esimerkiksi akryyliä ja polyesteriä kannattaa välttää, sillä ne yleensä hiostavat, ja kuluvat nopeasti. Joissakin vaatteissa, kuten paidoissa, voi kuitenkin olla pieni määrä tekokuitua mukana hieman tuomassa vaatteeseen lisää kestävyyttä, mutta yli 50% on jo liikaa. Neuleissa kannnattaa suosia pelkkiä luonnonmateriaaleja.


Siitä päästiinkin yhteen huoltamisen kannalta vaikeimpaan vaatteeseen, eli neuleisiin, ja varsinkin neulevaatteiden pesuun.
Ensinnäkin neulepaitoja ei kannata missään nimessä pestä jokaisen käytön jälkeen, vaan tuulettaa ilmavasti henkarissa. Neuleet kannattaa yleensäkin laittaa kaappiin vasta tuuletuksen jälkeen, jotta niihin ei tulisi koinsyömiä reikiä. Ja neuleet kannattaa säilyttää henkareissa, ei pinoissa, jolloin koit tulevat helposti paikalle.
Joskus kuitenkin neule on pakko pestä. Konepesua ei suositella ainakaan pienempiin tahroihin, sillä liian kuumalla lämpötilalla neule helposti kutistuu, ja pahimmassa tapauksessa alkaa haisemaan pesun jälkeen. Käsinpesu on siis suositeltavampi vaihtoehto, ja pienempien tahrojen kohdalla kannattaa pestä vain likaantunut kohta. Isompaa pesua vaatiessa neule kannattaa pestä myös käsin, neulevaatteille tarkoitetulla pesuaineella. Kun neule on pesty, se kääritään suuren pyyhkeen sisään kuivumaan. Tämän jälkeen vaate kuivataan tasokuivatuksessa.



Toinen huoltamisen ja varsinkin pesun kannalta haastava vaate on farkut. Jotkut eivät jopa ollenkaan pese farkkujaan, jotta ne säilyttäisivät muotonsa ja värinsä.
Parilla huomiolla farkkujen pesu kuitenkin onnistuu. On neuvottu, että farkut kannattaa ensimmäisen kerran pestä koneessa yksinään, jotta niistä ei lähtisi väriä muihin vaatteisiin. Tämä kannattaa varsinkin voimakkaanvärisissä farkuissa. Seuraavilla pesukerroilla farkut kannattaa kääntää nurin, jotta ne eivät haalistuisi ja napit yms. yksityiskohdat pysyisivät paikoillaan. Farkut, kuten neuleetkin kannattaa kuivattaa tasokuivatuksessa, jotta ne eivät kuivuisi laikukkaiksi.
Pesu kuitenkin aina hieman haalistaa farkkuja, joten farkkuja voi huoltaa myös muilla keinoilla. Jotkut pakastavat farkkunsa, jotta niissä majailevat bakteerit kuolevat. Pakastetuista farkuista saa myös helposti raaputtamalla esim. purukumin irti.
Mikäli farkkujen värin haluaa haalistuneeksi, kannattaa silti ostaa tasaväriset farkut. Farkkujen käyttö on nimittäin paras keino saada väri haalistuneeksi, ja näin kulutukset ovat tasaisia.



Vaatteiden yksityiskohdat yleensä kuluvat ensimmäisenä, ja niiden kuluminen saattaa tehdä vaatteesta käyttökelvottoman, vaikka esim. vaatteen kangas olisi vielä täysin ehjä. Muutamilla huomioilla yksityiskohdatkin kestävät paremmin.
Printtipaidoissa printit saattavat haalistua ja kulua jo muutamassa pesussa, joten vaate kannattaa kääntää pesun ajaksi nurinpäin. Jos vaatteessa on paljon irtoavia yksityiskohtia, kuten paljetteja, voi olla järkevämpää pestä vaate käsin, jotta kaikki paljetit eivät heti irtoaisi eikä pesukone vaurioittuisi.
Mahdolliset vaatteen mukana tulleet ylimääräiset napit kannattaa säästää, jos jokin vaatteen nappi irtoaa ja häviää, jolloin ylimääräisen napin voi ommella tilalle. Samoin kenkiin kannattaa ostaa heti uudet nauhat, jos valmiit nauhat ovat huonolaatuiset. Kannattaa kuitenkin varmistaa myyjältä, että ostaa oikeanpituiset nauhat.
Jotkut ovat niin innokkaita ompelijoita, että he uuden vaatteen ostaessa irroittavat kaikki napit, ja ompelevat ne uudelleen, kestävämmin kiinni. Tämä kannattaa, jos on vähänkin intoa ommella nappeja.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti